Voor vmbo, havo, vwo, 10-14 onderwijs, praktijkonderwijs & internationale schakelklas

Scholieren herdenken Joodse oorlogslachtoffers

18
oktober
2019

Vorige week zijn er aan de Thorbeckekade vier Stolpersteinen (koppelstenen) geplaatst, ter nagedachtenis aan de vier gezinsleden van familie Zwart Cortissos. 10 leerlingen van het Da Vinci, Jan van Egmond, WJ.Bladergroen en Clusius College hebben een actieve bijdrage geleverd aan deze monumentplaatsing voor de slachtoffers van de Jodenvervolging die woonden in Purmerend. 

Scholieren herdenken Joodse oorlogslachtoffers

Familie Zwart Cortissos
Op de koppelstenen of struikelstenen staan de namen van Jacob Zwart, zijn vrouw Jeanette Engelsman, hun zoon Juda en de broer van Jacob’s eerste vrouw, Abraham Cortissos. Het gezin moest in 1942 Purmerend verlaten voor de getto in Amsterdam. Vanuit daar werd het gezin al snel gedeporteerd naar Auschwitz (Jacob, Jeanette en Juda) en Sobibor (Abraham), waar ze uiteindelijk zijn gestorven.

Verhalen en ervaringen delen
Voordat de koppelstenen zijn geplaatst, hebben de leerlingen in kleine groepjes betrokkenen geïnterviewd. Zo kwamen zij meer te weten over het getroffen gezin en over het monument zelf. Twee andere leerlingen deelden hun ervaring van een indrukwekkende studiereis met school naar Auschwitz Birkenau met de overige leerlingen. In een leerlingbijeenkomst leerden de leerlingen elkaar kennen en gingen zij in gesprek over het thema herdenken. Ze leerden meer over de vier gezinsleden waarvoor de zogenoemde Stolpersteinen geplaatst zijn.

Kunstproject
Kunstenaar Gunter Demnig heeft inmiddels al duizenden stenen in heel Europ geplaatst als monument. Tijdens de plaatsing in Purmerend vervulende de leerlingen hun eigen rol. Na het maken van duidelijke afspraken en een goede voorbereiding door de leerlingen, legden zij bloemen en hielden een toespraak. Met de plaatsing van deze stenen telt Purmerend in totaal vijf Stolpersteinen. De vijfde is geplaatst bij de ingang van de Rusthoeve voor voormalig bewoonster Jeannette Heigmans.

Geschiedenisles
Door bezig te zijn met het verhaal van de familie Zwart Cortissos leren jongeren over de lokale geschiedenis van hun eigen woonplaats. Ook is het een mooie ingang om in gesprek te gaan met leerlingen over de functie en manier van herdenken. Zeker nu steeds minder mensen uit eigen ervaring hun verhaal kunnen delen over de periode van de Tweede Wereldoorlog.