Voor vmbo, havo, vwo, 10-14 onderwijs, praktijkonderwijs & internationale schakelklas

Corona-kunst SG Nelson Mandela in Purmerends Museum

04
juni
2020

Scholengemeenschap Nelson Mandela was 16 maart ineens totaal leeg. Iedereen was thuis. Docenten wisten niet wat ze overkwam: lesgeven zonder leerlingen in de klas. Hoe doe je dat met een praktijkvak als Beeldende Vormgeving? Olleke Claessens, docent CVK, wist de leerlingen tot prachtige Corona-kunst te bewegen. Het Purmerends Museum besloot hun werk online te exposeren.

Corona-kunst SG Nelson Mandela in Purmerends Museum

Leerlingen moesten erg wennen
Docenten hebben hard gewerkt om hun lessen online te kunnen geven. Zo leerden ze werken met MS TEAMS en hoe je via video met leerlingen kan chatten. De docenten pakten de draad weer op, maar voor de leerlingen was het een ramp. Niet naar buiten kunnen, je altijd melden via een scherm en geen face-to-face contact. Op SG Nelson Mandela is creativiteit erg belangrijk en daarom werd er gezocht naar alternatieve werkwijzen. Eén daarvan kwam letterlijk en figuurlijk heel goed uit de verf: hoe werk je als leerling thuis aan het praktijkvak Beeldende Vorming? Het resulteerde in prachtige creatieve werkstukken. Dit trok de aandacht van het Purmerends Museum en leidde ertoe dat het werk van de leerlingen van SG Nelson Mandela online geëxposeerd gaan worden vanaf 4 juni!

Prachtige en ontroerende Corona-kunst
Kunst en Kunstvakken staan op de Nelson Mandela hoog aangeschreven. Tijdens de Corona-crisis konden de leerlingen niet naar school en moesten dus thuiswerken. Maar hoe ga je thuis creatief zijn als er bijna geen materiaal voorhanden is? Olleke Claessens, docent CKV, liet de leerlingen nadenken over: "Wat is thuis, wat is jouw omgeving en hoe ga je als leerlingen met elkaar om?" "Doe de koelkast open en teken een blikje, trek je schoen uit, zet die voor je neus en maak een stilleven, kijk uit het raam, geef je oma een mooie tekening waar ze gewoon blij van wordt én teken je gevoel naar aanleiding van Corona." Met weinig middelen thuis, veel improviseren en samenwerken in een chat, resulteerde dit in prachtige en ontroerende ’Corona kunst’. Kom kijken, gratis toegang! Vanaf 4 juni zijn de resultaten in een online-expositie te zien op: www.purmerendsmuseum.nl/nieuws/14/CORONA-KUNST