Voor vmbo, havo, vwo, 10-14 onderwijs, praktijkonderwijs & internationale schakelklas

Leerlingen Jan van Egmond Lyceum werken mee aan verbetering Kooimanpark

21
september
2022

Vier leerlingen uit 6 vwo van het Jan van Egmond Lyceum hebben meegewerkt aan de plannen voor de nieuwe inrichting van het Kooimanpark. Het park kampt al tijden met wateroverlast. Donderdag 15 september was de start van de werkzaamheden in de eerste fase van de aanpassing van het park in aanwezigheid van de gemeente en de leerlingen. Daar presenteerde de gemeente haar plannen voor de nieuwe inrichting van het park en maakte van de gelegenheid gebruik de leerlingen, als eregasten, te bedanken voor hun waardevolle inzet.

Leerlingen Jan van Egmond Lyceum werken mee aan verbetering Kooimanpark

Wethouder Eveline Tijmstra sprak de genodigden toe, met achter haar twee, op grote platen, weergegeven impressies van het nieuwe park. “De leerlingen van het Jan van Egmond Lyceum verdienen alle complimenten voor de mooie oplossingen die zij bedacht hebben. We hebben niet alles overgenomen, maar veel van hun ideeën zullen zij herkennen in de nieuwe inrichting. In dit oudste park van Purmerend zal ruimte komen voor sportbeoefening, recreatie en ontmoeting voor alle leeftijden. Dit is ongelooflijk belangrijk voor de leefbaarheid in onze stad.”

Blij met de nieuwe inrichting

Gemeente Purmerend heeft de leerlingen twee jaar geleden al gevraagd de mogelijkheden te onderzoeken en hun ideeën te presenteren. Het ‘Jantjepark’, zoals het Kooimanpark in de volksmond ook wel wordt genoemd, grenst aan het Jan van Egmond Lyceum. Docent Aardrijkskunde Maxime Eman startte het project met vier van haar leerlingen. “We hebben vanuit de gemeente informatie gekregen over de problematiek en er is een les verzorgd. Toen zijn we de oorzaken en mogelijke oplossingen van de wateroverlast gaan onderzoeken. We hebben onze plannen gepresenteerd aan de gemeente en daar is enthousiast op gereageerd. We zijn heel blij met de uiteindelijke plannen!” De vier leerlingen uit 6 vwo wilden graag dat zij in het park sportactiviteiten konden doen vanuit de school. Dit idee is overgenomen. Ook adviseerden de leerlingen om er een plek voor ontmoeting voor jong en oud van te maken. Ook hier heeft de gemeente gehoor aan gegeven. Leerlingen Mees Soepnel, Zahra Menguellati en Nikki van Ravenswaaij zijn blij verast te horen dat enkele van hun ideeën door de gemeente zijn gebruikt. “Ik ben vooral blij dat het park een plek wordt waar elke leeftijd zich thuis voelt!” zegt Nikki. “Ik vind het ook zo leuk dat we nog steeds bij het project betrokken worden!” vindt Zahra.

Aanpak wateroverlast prioriteit

In deze eerste fase zal vooral de wateroverlast worden aangepakt. Er komt meer ruimte voor het water, zodat het ook bij overvloedige regenval zijn weg vindt. Het park is op dit moment regelmatig overstroomd. Hierdoor is de grond veel te nat, hebben de wortels van de bomen minder grip en dreigen de bomen bij storm om te waaien. Er komen nieuwe paden en bruggen, picknickbanken, speeltoestellen, een sportstraat, een hondenweide en meer plaats voor de zon.

Groen voor de scholen

Andere omringende scholen waren ook uitgenodigd bij deze start van de werkzaamheden. Wethouder Tijmstra gaf de scholen een krat met beplanting voor het nodige groen rond de scholen. De tweede fase van de werkzaamheden start over een jaar. Mees Soepnel ziet ook toekomstmogelijkheden: Ik ga misschien aardrijkskunde studeren. Wie weet ben ik in de toekomst weer betrokken bij de ontwikkeling het park. Dan zal ik onze andere ideeën zeker ook weer voorleggen!” Meer over de nieuwe inrichting van het Kooimanpark kunt u lezen op de website van de gemeente Purmerend.