Voor vmbo, havo, vwo, 10-14 onderwijs, praktijkonderwijs & internationale schakelklas

Eigen bibliotheek SG Gerrit Rietveld geopend

15
juni
2023

Burgemeester knipt lintje door

De leerlingen van SG Gerrit Rietveld hebben sinds maandag 12 juni een eigen bibliotheek in de school. De bibliotheek is feestelijk geopend door de burgemeester van Purmerend, Ellen van Selm. Leerlingen kunnen nu heel makkelijk in de bibliotheek op school gratis boeken lenen.

Eigen bibliotheek SG Gerrit Rietveld geopend

SG Gerrit Rietveld en Bibliotheek Waterland zijn een meerjarige samenwerking aangegaan onder de naam “de Bibliotheek op school”(dBos). SG Gerrit Rietveld creëert op deze manier een stimulerende leesomgeving op school.

Riet Bieb
Burgemeester van Selm werd tijdens de opening geassisteerd door leerlingen van de school die ook de organisatie van de opening op zich hadden genomen. De burgemeester droeg twee gedichten van leerlingen voor, die met hun gedicht hebben gewonnen in de dichtwedstrijd die voor de opening is georganiseerd. Ook de naam van de nieuwe schoolbibliotheek, Riet Bieb, komt uit een wedstrijd voor de leerlingen en werd onthuld tijdens de opening. Tot slot opende de burgemeester de door leerlingen mooi versierde bibliotheek met het doorknippen van een lint. Andere leerlingen hebben een echte ‘boekenboom’ ontworpen en in de schoolbibliotheek bevestigd. Het betrekken van leerlingen past goed bij het motto van SG Gerrit Rietveld: Leren door te doen. Zo zorgde tweedejaars leerling Sander van Batenburg voor wat extra publiciteit met een reportage vanuit zijn bijbaan bij RTV Purmerend over de opening.

Makkelijker een boek lenen
De leerlingen kregen een houten boekenlegger en er was natuurlijk ook taart en kinderchampagne. “De bieb ziet er echt heel gezellig uit. Ik ben blij dat we nu makkelijk een boek kunnen lenen op school!” vertelt een leerling blij.

Lezen verrijkt je wereld
Directeur Edith Pals heeft samen met docent Nederlands Ingrid Ham het initiatief genomen voor een eigen bibliotheek. Ingrid vertelt waarom lezen zo belangrijk is: “Een grote woordenschat is belangrijk voor het begrip van o.a. leerboeken. Door te lezen leer je daarnaast jezelf en de wereld beter te begrijpen. Lezen geeft verder inspiratie en hopelijk ook heel veel plezier. Kortom, lezen verrijkt je wereld!” De bibliotheek zorg voor een divers aanbod van boeken dat regelmatig wordt vernieuwd. Van graphic novels tot dikke pillen.

Samenwerking met Bibliotheek Waterland
Directeur Edith Pals is positief over de te verwachten effecten: “Samen met Bibliotheek Waterland stellen we jaarlijks een plan op waarin visie, doelen, werkplan en jaarprogramma met betrekking tot lezen zijn vastgelegd. Ook nemen we jaarlijks een monitor af om te kijken of de activiteiten effect hebben. Daar heb ik alle vertrouwen in.” Deze schoolbibliotheek bekostigt SG Gerrit Rietveld vanuit met geld van het Nationaal Programma Onderwijs (NPO), waarbij zowel de school als de gemeente een deel betalen.

 Foto Rolf Rijken, SG Gerrit Rietveld