Voor vmbo, havo, vwo, 10-14 onderwijs, praktijkonderwijs & internationale schakelklas

Leerlingen kunstklas Jan van Egmond Lyceum exposeren

16
mei
2022

Op het Jan van Egmond Lyceum was dinsdag 10 mei een expositie te zien van leerlingen die na 3 jaar Kunstklas hun eindwerk tentoonstelden. De leerlingen gaven een korte presentatie bij hun werk en kregen daarna een certificaat uitgereikt.

Als je naar het Jan van Egmond Lyceum gaat, kun je o.a. kiezen voor de kunstklas. Leerlingen volgen in de onderbouw dan 2 uur extra kunst. Ze leren er verschillende technieken en werken met verschillende materialen. In het derde en laatste jaar wordt de kunstklas afgesloten met een expositie. Daar is werk te zien waar deze leerlingen de afgelopen maanden aan hebben gewerkt. Voor deze expositie zijn hun ouders, medeleerlingen en docenten ook uitgenodigd.

Thema ‘Tijd’

Een duidelijke opdracht voor het eindwerk is er niet. Er is wel een thema. Het thema van dit jaar was ‘tijd’. De leerlingen zijn vrij om met dat thema naar hun inzicht, materiaalkeuze en interesse aan de slag te gaan. Docente Liza Meijer: “Het is een enorm proces dat ze doorlopen. Brainstormen, ideeën opdoen, schetsen maken, onderzoekjes doen, studies maken etc. Voor sommige leerlingen is dat een hele klus geweest en zijn ze 80% van de tijd bezig geweest met het onderzoek. Andere leerlingen hadden vrij snel een goed idee en gingen meteen voortvarend aan de slag. Het is zo verassend om te zien hoe uiteenlopend de eindwerken zijn! Ik ben trots op het talent van onze leerlingen!”

Jurken, pixels en de Bohemian Rhapsody

Er waren tekeningen, schilderijen, collages, jurken, ruimtelijke werken en foto’s te zien. De leerlingen vertelden hoe zij tot hun werk zijn gekomen. Lyanne heeft bekende kunstwerken, zoals het ‘Meisje met de Parel’, van Vermeer, tot een doek met enkele pixels teruggebracht. Zoë heeft Pompeï in drie stadia verbeeld; voor, tijdens en na de vulkaanuitbarsting die de Romeinse stad onder een dikke laag as heeft bedolven. Felien heeft een animatiefilmpje gemaakt van twee zelfgemaakte kleipoppen met kleding uit 1900 en 1950 die zich voortbewegen op de rode loper. Fiona maakte een bijzondere klok waarbij elk uur een stad in een andere tijdszone weergeeft. Suus maakte van oude kranten en stroken papier een jurk en Sem maakte een abstracte verbeelding van de Bohemian Rhapsody van Queen.