Voor vmbo, havo, vwo, 10-14 onderwijs, praktijkonderwijs & internationale schakelklas

Sonar Brunel Team brengt inspirerend bezoek aan Jan van Egmond Lyceum

20
april
2023

Purmerend, 20 april 2023 - Het Sonar Brunel Team, bestaande uit studenten van de Technische Universiteit Delft, heeft vandaag met hun auto op zonne-energie een bezoek gebracht aan het Jan van Egmond Lyceum. De leerlingen uit het eerste en het tweede jaar konden kennismaken met duurzame mobiliteit en de nieuwste technologieën op het gebied van zonne-energie. Dit bezoek maakt deel uit van het vak DAS; Design Art in Science dat de leerlingen van het Jan van Egmond Lyceum krijgen.

Sonar Brunel Team brengt inspirerend bezoek aan Jan van Egmond Lyceum

Stefan Loen, oud-leerling van het Jan van Egmond en betrokken bij het Brunel Solarteam als technical engineer, maakte het mogelijk dat de leerlingen de zonneauto van dichtbij konden bekijken en leren over de technische specificaties en het ontwerp van de auto. “Als Sonar Brunel Team zijn we altijd op zoek naar manieren om onze kennis en passie voor duurzame mobiliteit te delen met anderen. En het is superleuk om hier weer terug te zijn! Ik was toen ik hier op school zat al geïnteresseerd in techniek. Als ik nu zie dat ze hier op school een complete werkplaats hebben, met 3d laserprinters en al, denk ik wel: ‘Hadden we in mijn tijd ook maar DAS gehad!’”

DAS

Het Jan van Egmond Lyceum wil leerlingen inspireren en stimuleren om te leren over technologie en duurzaamheid. DAS is een interdisciplinaire aanpak waarbij wetenschappelijke kennis, kunst en design worden gecombineerd om nieuwe inzichten te verkrijgen en complexe vraagstukken op te lossen. Het vakgebied is erg interessant omdat het leerlingen uitdaagt om kritisch na te denken over de relatie tussen wetenschap, kunst en design en om deze disciplines op nieuwe en creatieve manieren te combineren.

Los het op!

Docent en initiatiefnemer van DAS, René Hoogeweij, licht toe: “Bij DAS leren onze leerlingen waar ze goed in zijn. Aan de hand van echte projecten voor bedrijven of instellingen, onderzoeken ze een probleem en komen met oplossingen. Daarbij leren ze vaardigheden als samenwerken, plannen, organiseren, presenteren en vooral probleemoplossend denken. We stimuleren onze leerlingen om vooral buiten kaders naar de oplossingen te zoeken. Ons motto daarbij is: ‘Los het op!’ Het bezoek van het Brunel Solarteam past perfect binnen deze visie en was dan ook een groot succes. De leerlingen van het Jan van Egmond DAS kregen de kans om meer te leren over het ontwerpen en bouwen van zonneauto's, en om vragen te stellen aan de studenten van het Brunel Solarteam. Vooral de zonneauto maakte veel indruk op de leerlingen.

3000 km op zonnekracht

Het Sonar Brunel Team heeft de afgelopen maanden een zonneauto ontwikkeld, waarmee ze volgend jaar gaan deelnemen aan een race in Australië. Aan die race doen nog zo’n 50 andere universiteiten mee. In een tocht van 3000 km van Darwin naar Adelaide gaan ze recht door de woestijn, alleen op de kracht van de zon. Thijs Kaalberg, verantwoordelijk voor de acquisitie en financiering van het team vertelt trots: “Wij zijn het meest succesvolle team. We hebben van de 10 keer in Australië al 7 keer gewonnen.” Het team hoopt dat hun bezoek aan het Jan van Egmond Lyceum de leerlingen zal inspireren om ook te werken aan een duurzamere toekomst.

Meer informatie

Voor meer informatie over DAS op het Jan van Egmond kijkt u op: janvanegmond.psg.nl bij de talentgebieden. Voor meer informatie over het Brunel Solarteam kijkt u op brunelsolarteam.com.